top of page
DSC_7471_edited.jpg

N03 VÅR TREDJE

Vår tredje whisky är en Ardmore


Fruktig rökig smak med drag av tjärpastill och salta katten. Lång, lugn och rätt fet eftersmak av lagård med salmiaksötma.
 

TJÄRA. SÄLTA. OLJIG SÖTMA.

Ardmore byggdes 1898 av familjen Teacher i Eastern Highlands i Skottland. Stilen var lättrökt som den mesta whiskyn på den tiden. Medan andra destillerier blivit rökfria behåller Ardmore sin rök. Denna bourbon barrel som lades ner sommaren 2011 innehåller en kraftigt torvrökt maltdestillat. Efter 11 år hade whiskyn utvecklat en sur doft av prickig korv och tjärpastill. I munnen sötoljig tjärsmak med sträva röktoner som gick ut i diesel och saltvatten.

Whiskyn har testats på olika styrkenivåer för att hitta bästa läget då smakkoncentrationen och godhetsfaktorn är optimal. Vid 52% är frukten nedskruvad men oljig sötma gör det gott och håller röken på plats. Dessutom ej aggressiv, värmepåslaget är litet. Resultatet är en riktig rökare med karaktär.

Tasting notes
Frustande fetrökig odör av charkuterier och tjärpastill med gödsel. På djupet ren torvrök och laxskinn, överallt tuggummisötma. Smutsig askliknande smak av äppellag, stor och kanelbullesvällande. Halvvägs breder verkstadsgolv ut sig över honung som skapar en rund, söt tjockröka liknande salta katten, sent lite pepprig krydda. Lång lowkey avslutning över pyrande aska på en bas av syrlig surved som bärs framåt av honungslag. Sötare tjära växer till, kummin ansluter och
svartpepparpuder värmer lätt.

 

”Lite vatten gör aromen större och mer pilsk med rökmäskig söt torvrök plus mjuk pepparkaka. Sötare, renare smak av
bolmande sötrök med skarpare mineraler som stramar.
Lång böljande eftersmak av halvtorr cigarrök och sötare torvrök med rökbeska stråk. Uttrycksfull och smakmaximerad.
En whisky att yvas över oavsett om man gillar rök eller ej, skål!”

 

Henrik Aflodal, Malt master
 

 

 

Pris: 950:-

Destillerad 7/7 2011

Buteljerad 12/8 2022
Tappad i Skottland

Alkoholhalt: 52 %
Volym: 50 cl

348 flaskor

bottom of page